Senin, 20 Juni 2016

Makalah Region dan Realm | Pendidikan Geografi UNS

Salam mencoba sudah lama nggak buat postingan blog semenjak beberapa bulan lalu tentang perbedaan realm dan region. Kali ini Coba2-aja akan memposting hal yang serupa yakni hasil dari pembuatan makalah tentang "Konsep Region dan Realm". Terima kasih untuk semua orang yang membantu pembuatan makalah ini. 
Pada awalnya kelompok ini hanya beranggotakan 2 orang yakni Arief dan Irwan  yang di no 1 dan 3 tersebut. Namun karena tugasnya mangkrak, anggota kelompok ditambah 4 menjadi arief, diyah, irwan, umam, shinto, dan yulianto. Setelah satu minggu belum selesai ditambah 2 orang lagi. Dan menjadi seperti sekarang. 

Langsung saja baca sendiri yah total 30 halaman kalo di word jadi saya page break untuk melihat selengkapnya untuk bab 3 tidak saya post karena agar berbeda kesimpulannya.

Jumat, 11 Maret 2016

Perbedaan antara Realm dan Region

Post ini merupakan kumpulan dari web-web lain jadi bukan buatan sendiri.

One of my pet peeves is the misidentification of a realm or region as a "country."

For example, what raised my ire was an Apple iTune podcast description for the show, "travel geography." The premise of the show invites people who have traveled abroad to discussion their journey. A description of the show is posted to help the listener decide what to listen to.

In one case, a two-part episode description invited listeners to learn about the travels of a few people who had traveled across the "country" of Asia.

The "country" of Asia? You've got to be kidding me. And associated with a podcast called, "travel geography," no less.

Maybe they meant "China" or "South Korea;" or maybe they meant to say the "realm of Asia," rather than "country."

A 'country' typically is thought of to be a political area on the landscape, where the area is governed by the people that inhabit the area, and others outside the area recognize the sovereignty of the area. Such as Germany, or Portugal, or Uruguay.

A 'realm' is a large area that encompasses many different countries, contains a great number of people, and is a mostly inhabitable territory. Such as Asia, Africa, or Latin America.

A 'region' can be defined by a number of subjective characteristics. Regions can also vary by scale. A region could exist at a very local scale, such as around a town or city. A region could exist at a national scale. US states that receive a good deal of sunlight and also receive a number of retirement migrants are part of the Sunbelt. States that are perceived to have strong religious faith fall into the Bible Belt. These are perceptual regions. They encompass a number of administrative units, i.e. states, and are a subset of the larger "realm."

What is a Region?
"a scientific device that allows us to make spatial generalizations based on artificial criteria that we establish for the purpose of constructing regions"
"an area on the earth's surface marked by certain properties"
The definition that I like best is "an area on the earth's surface marked by certain properties". For example our textbook dividesSouth America into four regions. We could spend all semester just studying South America and its 15 countries. By studying these four regions, each with its own common properties, we are able to learn much about the continent and have time to study the rest of the world.
It must be noted that the properties studied are selected by the person defining the region. Therefore regions are quite arbitrary, yet scientific. I may arbitrarily select the properties of "students who have blue eyes". I then scientifically gather data to find where blue-eyed students live. I could then select categories like: less than 10%, 10% to 25%, and over 25%. I could plot these regions showing the density of blue-eyed students on a map.
What is a Realm?
Our textbook defines as geographic realm as "the basic spatial unit in our world regionalization scheme. Each realm is defined in terms of a synthesis of its total human geography -- a composite of its leading cultural,, economic, historical, political, and appropriate environmental features."
A simple definition of a realm would be the largest logical regions into which we can divide the whole world. The authors of our textbook divides the world into 12 geographic realms. Each chapter of the textbook discusses one realm.
Note that realms can be defined differently by different geographers and that realms can change. The authors of your textbook once divided the realm of East Asia into two different realms: the Chinese Realm and the Pacific Rim composed of Japan, South Korea, Taiwan, and Singapore. Now they think that it is more appropriate to combine them into one realm. Also, in the realm of North Africa and Southwest Asia (chapter 6) our authors include five countries that used to be part of the former Soviet Union (a region that he calls Turkestan). Most other textbook authors include these five countries in a realm called "the former Soviet Union". So in which realm SHOULD they be? It doesn't really matter. It depends on the criteria that the author wishes to emphasize. This is the arbitrariness involved in forming regions. Our authors emphasize cultural and physical criteria, whereas other authors may stress historical and economic criteria.
Transition Zones
ALL regional boundaries are transition zones. Some are large, like the boundary between Sub-Saharan Africa and North Africa. Others may be quite narrow and distinct, but they are still transition zones. For example the boundary between North American realm and Middle American realm runs along the US / Mexico border [wwrealm]. Even though this seems rather distinct, there are similar characteristics on both sides of this border (like Spanish language spoken in Texas and southern California, the Catholic Religion, and similar physical environment). This realm boundary, like all regional boundaries, is a transition zone.
Geographers study a very wide range of issues (utilizing the spatial perspective). Regions are one way to organize and simplify this vast amount of information. Even though regions are "made-up" by the geographer, they are designed in such a way that the information they provide will be useful. I'm not sure if a map of the density of blue-eyed students would be useful, but maps of climatic regions [climate], or world income levels [wbgnpmap] can help us to understand the world around us.
Biologists do the same thing when they divide living organisms into different groups with similar characteristics to better understand the great variety of living organisms.
What criteria could be used to designate a REGION? As we have seen - virtually anything. In this world regional geography course we will use our four class themes of:
  • Physical Geography
  • Economic Geography
  • Historical Geography
  • Cultural Geography
ALSO, regional boundaries tend to pass though areas of sparse population. Therefore we may add POPULATION CLUSTERS as a fifth criterion
For each world realm we will "apply" these criteria. This means we will learn the physical, cultural, economic, and historical characteristics that "define" the realm, or that make it different from other realms. We will also examine the boundaries of the each realm looking for physical barriers like mountains, deserts, swamps, etc. that separate the realms, and looking for differences in the other regional criteria. This involves more than memorization. You should be able to examine maps and data to describe and explain why the authors divided the world into the realms that they did.
Application of the Regional Criteria
Use the regional criteria to explain why geographers divide Africainto NORTH AFRICA and SUB-SAHARAN AFRICA.
My wife teaches first grade and when her class studies Africa they study the whole continent, from Morocco and Egypt in the north to South Africa in the south [afntos]. But most college world regional geography textbooks divide the continent of Africa into two different chapters or realms [SSA] with (1) North African and Southwest Asia in the north and (2) Sub-Saharan Africa in the south.
Because it makes sense - geographically - to divide Africa in this manner. This can be seen if we apply the regional criteria to the continent of Africa. We will do this by looking at maps of Africa to see if the north is really significantly different from the south and if there exists a physical barrier between the realms. We will use Africa as our example in this introductory exercise, BUT THROUGHOUT THIS COURSE YOU SHOULD LEARN TO APPLY THE REGIONAL CRITERIA TO ALL OF THE WORLD'S REALMS.
Look at the following maps and compare them with this map of Africa [SSA]. Which criteria best explain why geographers often divide Africa into two different realms? (Note: not all of the criteria will explain all realm boundaries.)
Physical: Climate
Physical: Sahara
Cultural: religion
Cultural: language
Cultural: race1race2
Cultural: political
Historical: pre-colonial
Historical: colonial
Historical: culture hearths
Population Clusters
Realm boundaries often pass through areas of low population density. Is this true for the border between North Africa and Sub-Saharan Africa? [Population Clusters]
Now click on the link above to get a summary of how the regional criteria can be used to divide Africa then go back through the maps to "see" the basis for this summary. [click here for list of maps]

Jumat, 24 April 2015

Terminologi Film

Bila kamu pernah atau sering mendownload sebuah anime, film, video, atau movie di internet, pasti Anda pernah menjumpai istilah DVDRip, BDRip, BRRip, DVDScr, TS, CAM, XviD, HDTV, R5 LINE, dan lain sebagainya. Sebenarnya, apa yang dimaksud istilah-istilah itu? Berbekal hasil googling dan observing, serta mengutip, sekarang saya bagikan hasil kutipan saya mengenai istilah-istilah tersebut (carilah).Cekidout…!!!

Minggu, 19 April 2015

Map Warcraft 3 Bleach VS OnePiece v11

         Udah lama nggak poss blog bingung mau ngisi blog ini gimana. Dari pada pusing mending upload Bvo v11 aja ah. Oh iya sebenarnya sejak kurogane tidak membuat lagi Bleach VS One Piece dan karyanya terakhir adalah Bleach VS One Piece v2.08. Karena map ini sudah tidak dikembangkan lagi oleh sang pencipta maka datang inisiatif dari salah satu penggemarnya untuk membuat map Bleach VS One Piece yang salah satu seri map warcraft 3 yang banyak digemari setelah Dota.
         Langsung saja di map yang dikembangkan oleh orang Thailand ini adalah versi Bleach VS One Piece v11. Sebenarnya sudah ada sejak 24 Maret 2015. Yah tapi mohon maklum saya sudah jarang blogging. Ah udah lah bahasa basinya. Oh iya saya Arief Nurdien dari Pendidikan Geografi angkatan 2014 di UNiversitas Sebelas maret.

Sabtu, 04 Januari 2014

Belajar Pasar Modal melalui game simulasi

Salam mencoba. kali ini saya Arief Nurdien ingin berbagi sedikit informasi saja. bahwa sekarang belajar Pasar Modal sudah bisa melalui game simulasi . Ini adalah kutipan dari Medan Bisnis tanggal 16 Desember 2013.
MedanBisnis - Bogor. Beragam kiat dan jurus yang dilakukan otoritas bursa untuk mengedukasi masyarakat tentang bursa. Situs edukasi dan simulasi (virtual) trading saham pertama di Indonesia menandatangani nota kesepahaman (MoU) dengan Ikatan Pialang Efek Indonesia (IPEI) di sela-sela Rapat Kerja Nasional (Rakernas) IPEI 2013, di Hotel Mega Mendung, Bogor, Jawa Barat.
Kesepakatan ini di antaranya mencakup usaha bersama untuk melakukan edukasi para calon investor dengan cara bertransaksi secara virtual menggunakan aplikasi simulasi saham real time Kerjasama ini dilandasi oleh adanya kesepahaman antara dengan IPEI untuk secara bersama-sama mensosialisasikan pasar modal.

Ketua Umum IPEI Ali Hanafiah Pasaribu, mengatakan, kerjasama ini diharapkan dapat ikut mendongkrak jumlah investor. "Dengan adanya cara-cara pengenalan pasar modal secara lebih mudah tentu akan menjadikan pembelajaran pasar modal bagi pemula menjadi lebih menyenangkan," ujarnya, Minggu (15/12).

Dikatakannya, IPEI selalu mendukung pelbagai upaya untuk memajukan pasar modal Indonesia, khususnya sosialisasi mengenai tata cara dan pemahaman dalam bertransaksi dengan aman.

WinGamers dalam hal ini menyediakan fasilitas akun demo yang bisa membantu para investor pemula dalam mencoba secara langsung pasar saham. "Kami terbuka kepada semua pihak yang memiliki peduli untuk pengembangan pasar modal," kata Ali.